Instrucţie pe câmp: Primarul din Vîrşolţ îşi trezeşte consătenii cu noaptea-n cap

Locuitorii comunei Vîrşolţ se scoală cu noaptea-n cap să meargă devreme la lucrul câmpului. Pentru a se feri de soarele dogoritor, la ora 10, ei se întorc acasă, iar seara sunt din nou la hotar.

Fost militar de carieră, primarul de la Vîrşolţ, Breda Lajos, i-a… instruit pe locuitorii comunei să nu desfăşoare activităţi agricole în miezul zilei. Acesta a stabilit ca toţi deţinătorii de terenuri agricole să iasă la lucru pe hotar dimineaţa devreme şi seara târziu, pentru a se feri de evenimente neplăcute provocate de caniculă. „În ultimele săptămâni temperaturile au fost extrem de ridicate şi le-am atras atenţia oamenilor că nu au ce căuta la lucrările agricole când soarele dogoreşte. Sunt foarte mulţi pensionari şi persoane cu probleme cardiace care se duc la câmp şi vrem să evităm accidentele”, a explicat Breda Lajos.

Deşteptarea, ca la regiment

Ziua de lucru începe la 5 dimineaţa şi se sfârşeşte la ora 22. „La ora 4.30 în tot satul se dă deşteptarea, ca la regiment. La ora 5, sătenii sunt gata de lucru, cu căruţele, utilajele şi sapele pregătite şi stau afară, pe tarla, doar până la ora 10.30. La acea oră, se întorc acasă, fac mâncare, se odihnesc, că doar şi soldatul doarme. De la ora 18, până se întunecă, oamenii sunt iarăşi la lucru. Randamentul lor este astfel mult mai mare pentru că lucrează pe răcoare”, a apreciat primarul comunei Vîrşolţ. Edilul ne-a informat că mai mult de jumătate din populaţia comunei este formată din vârstnici. Peste 80 la sută din populaţia activă este ocupată cu muncile agricole.

Duminică, distracţie la pivniţele de pe „Golgota”

Locuitorii comunei Vîrşolţ cultivă suprafeţe însemnate pentru consumul propriu şi pentru vânzarea produselor agricole la piaţă. Peste 10 hectare sunt cultivate cu ceapă, 30 de hectare cu legume, 40-50 de hectare cu cartofi, 50 de hectare cu porumb, 10 hectare cu floarea soarelui şi 30 de hectare sunt acoperite cu viţă de vie. Vinul este apreciat de truditorii pământului din satele comunei, ei deţinând peste 400 de pivniţe cu vin pe dealul Vîrşolţului (de la ieşirea din cartierul romilor spre „Golgota”. Acesta reprezintă una din atracţiile şi deliciile localnicilor în după-amiezele de duminică, când fiecare se distrează sau se odihneşte după o săptămână de muncă şi după participarea la slujba religioasă. Comuna, aşa cum ne-a informat Breda Lajos, avea ieri 2.453 de locuitori, cu câteva zeci de persoane mai mult decât înainte de Revoluţie.

Adela Farkas

Leave a Comment